Ongewenste Ontmoetingen in de Bieb

Juist toen een ieder de koffers had gepakt en op het punt stond om op reis te gaan, of zelfs al onderweg waren, presenteerde wethouder Vissers-Koopman (ZOG) haar cultuurnota. Als je zo’n actie van één wethouder kan verwachten, dan is het wel van deze. En wel om twee redenen; ten eerste omdat ze zo niet meteen onder vuur van de raadsfracties komt te liggen, ten tweede omdat de kans groot is dat ze wéér te laat was. Als wethouder is Vissers-Koopman is namelijk heel vaak te laat met zaken die de raad op tijd moet weten.

Maar goed, hij ligt er, de Toekomstagenda Cultuur 2014-2017 en wat zal Leny het zwaar hebben gehad om tegen alle ZOG verkiezingsbeloftes in te moeten handelen. alles wat in de nota staat, is tegenovergesteld aan wat zij als lijsttrekker voor de ZOG in 2010 heeft geroepen. Voor meer details verwijs ik u graag naar de blog van Erik Schaap.
Het is natuurlijk helemaal niet zo’n verrassing dat er ook op cultuur bezuinigd moet worden. Iedereen kan daarover hoog van de toren blazen, maar op alle domeinen zal het mes erin moeten wat subsidiëring betreft. Dat had ook wel veel eerder gemogen, maar Leny hield de afgelopen drie jaar graag een aantal subsidieslurpers in stand. Ik noem de Kade, Zaanradio en het Zaantheater. Geheel volgens haar verkiezingsprogramma, dat daarom dus “wishful thinking” bleek. Daar had al jaren lang gemeenschapsgeld kunnen worden bespaard.

Nu is echter de Bieb de sigaar en als verhalenschrijver en -lezer gaat dat mij wel aan het hart. Drie vestigingen moeten dicht. Één vestiginging in Zaanstad noord en één in Zuid vindt Leny wel genoeg. Gelukkig heeft de Bieb haar poot stijf gehouden, anders had u vanaf volgend jaar steeds naar Inverdan moeten reizen om uw boek te lenen. Maar dan moeten ze er bij de boekuitleners maar aan geloven. Volgens de wethouder gaan mensen niet meer naar de Bieb voor de boeken, maar om elkaar te ontmoeten. Aangezien de gemeente daar bij buurthuizen e.d. ook al een stokje voor had gestoken, doet zij dat hier ook graag.

Mensen moeten elkaar niet ontmoeten. Stel je voor zeg, misschien gaan ze elkaar wel beïnvloeden met elkaars meningen. Over de gemeente en de politiek bijvoorbeeld. Moet je toch niet aan denken. Nee, Vissers-Koopman heeft veel liever dat u en vooral uw kinderen compleet contactgestoord achter de computer, tablet of E-reader een “boek” leest. U moet elkaar ook niet nog eens willen ontmoeten.

“Vrijwel iedere Zaankanter is opgegroeid met ‘de bieb’. Voor veel mensen is het een niet weg te denken functie. Van de ondervraagden in het Zaanpanel vindt dan ook 72% dat de bibliotheek (heel erg) belangrijk voor de bewoners van Zaanstad. In tegenstelling tot landelijke trends is er in Zaanstad nog geen afname van het ledental en het aantal bezoekers zichtbaar.” Schrijft de wethouder in haar nota.
“Naast de uitleenservice voor leden – die in Zaanstad voor een deel van de tijd onbemand is en als selfservice fungeert – kan iedereen er gratis terecht om boeken in te zien, kranten en tijdschriften te lezen, internet te raadplegen, te studeren of om te computeren met vrienden. Bibliotheken worden daarnaast ook gebruikt voor lezingen en kleine tentoonstellingen. De laatste jaren zien we dat de Biebvestigingen steeds meer nevenfuncties krijgen: een plek om elkaar te ontmoeten, om te werken, te spelen of te studeren. In 2012 trok De Bieb zo’n 800.000 bezoekers.” En dat kan natuurlijk niet.

“De gemeente besloot in een eerder stadium – mede op grond van de snel veranderende trends en ontwikkelingen binnen de bibliotheeksector – om af te zien van de bouw van een nieuwe innovatieve hoofdbibliotheek in Inverdan.” Zwetst de wethouder nog even door. De Bieb wilde helemaal niet naar Inverdan. Ze moest dus wel van de bouw afzien en wat anders verzinnen. Dat haar fantasie haar daarbij volledig in de steek laat werd wel duidelijk toen ze filmhuis De Fabriek van haar stek wil scheuren om tegen wil en dank op Inverdan te dumpen.
“Verwacht wordt dat tot 2016 de uitleen van boeken met 9% zal dalen. Daar tegenover staat een verwachte stijging van uitlening van E-books van 23%. Door de opmars van technische en digitale mogelijkheden neemt de noodzaak van fysieke nabijheid van een bibliotheekfunctie af. We willen de bibliotheekfunctie in Zaanstad behouden, maar zijn van mening dat Zaanstad -buiten de biebbussen in de wijken – kan volstaan met twee goed geoutilleerde bibliotheekvestigingen in noord en zuid.”
Heeft de wethouder al gedacht aan een drive-through Bieb? Hoef je niet eens uit of af te stappen en kun je niemand ontmoeten.

“De in het cultuurcluster beoogde leestafelfunctie kan door een commerciële partij in combinatie met horeca worden aangeboden.” U kunt dan wel een boek lenen, maar dan alleen als u eerst een consumptie nuttigt.
Twitter volgers en Facebook vrienden zijn (niet altijd) échte vrienden, hoor. Die ontmoet je meestal niet op het internet.
Wat is er mis met een papieren boek te lezen in het zonnetje of lekker op de bank en met het ontmoeten van andere mensen met dezelfde interesse? In plaats van de jeugd en anderen te stimuleren dit te doen, zondert u ze weer wat verder af van de rest, wethouder. In plaats van te knokken tegen de afbraak die bezuinigingen met zich mee brengen, geeft deze wethouder u liever redenen waarom u en de Bieb het kunnen bekijken. Maar ach, had u anders verwacht?

20130717-205440.jpg

Dit bericht werd geplaatst in opinie, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.